2014. augusztus 31., vasárnap

Lelki nagytakarítás: stressztől, félelemtől, fóbiától

Lehetnek olyan stresszhelyzetek, amelyeken úrrá tudunk lenni életmódváltással, időbeosztással. Mi van azokkal, amelyek a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére is megkeserítik napjainkat?

Az agykutatás újabb eredményei arra mutatnak rá, hogy nem minden testi vagy lelki fájdalmat vagyunk képesek feldolgozni. Ott lappanganak beágyazva, gátlások, ingerültség, idegesség, testi tünetek formájában. Annak érdekében, hogy fájdalmas élményeink ne kínozzanak bennünket egy életen át, a természet kialakított egy "gyógyulási" folyamatot. Kialakult a gyors szemmozgás fázisa, (vagyis a Rapid Eye Movement, a REM). Ez a természetes feldolgozási folyamat éjszaka zajlik az agyban. Az öt, hat REM fázis során az agy újra "álmodja" a nap során átélt kellemetlen eseményeket, mint harag, félelem, szomorúság, szégyen... Ebben a pillanatban a jobb agyféltekénk, mint a képhez tartozó érzelmek tárhelye, magas idegi aktivitást mutat. Ilyenkor szemünk gyors ütemben mozog ide-oda. Ez a jelenség - a REM fázis - gondoskodik arról, hogy mindkét agyféltekénk aktivizálódjon. Ez egyidejűleg jelenti a gondolkozó - agy élénkítését, az érzelmi - agy megnyugtatását, vagyis eltűnnek a negatív „lenyomatok”.

Amennyiben ez a feldolgozási sorozat sikertelen marad, mert nem alusszuk ki magunkat, vagy olyan nagy mennyiségű káros információ ért bennünket a nap folyamán, hogy a szervezet képtelen megbirkózni vele, megállhat a feldolgozás, és az élmény beágyazódik a rövidtávú memóriába, vagyis megreked.

Ami még ennél is rosszabb, hogy a feldolgozatlan események, újra és újra ránk törhetnek hasonló helyzetek során, és feldolgozatlan stressz hatásként rögzülhetnek. Az irritáló hatások sokszor érthetetlen módon jelenhetnek meg belső gátak formájában. Blokk a vizsgán, félelem a repüléstől, a mélységtől, a bezártságtól, szerepléstől, idegen nyelv használatakor, sportteljesítménykor és még hosszasan lehetne folytatni a sort.

Az oldás forradalmian hatékony találmánya Hamburgból érkezett Magyarországra. Cora Besser-Siegmund és Harry Siegmund DIN EN ISO 9001 minősítésű wingwave - coaching hatékony módszere segít a vizsgák, a prezentációk, versenyek előtti izgalmak, kiküszöbölésében, illetve az élet számtalan területén oldja a feszültséget.

A wingwave a „bilaterális O - gyűrű teszt”, a Neuro Lingvisztikus Programozás (NLP) és a bilaterális agyfélteke-stimuláló beavatkozások összességéből áll, a két agyfélteke optimális együttműködésének biztosításával. A kezelés irányítói a coachok, az úgynevezett „éber REM fázis” (REM: Rapid Eye Movement) alkalmazásával dolgoznak, úgy, hogy a kliens szeme előtt gyors ide-oda integető mozdulatokat végeznek. Ezzel egyidejűleg az ügyfél a feltárt teljesítmény-blokkoló stressz faktorokra vagy fontos célokra koncentrál. Mivel a tekintet követi a kézmozgást, éberen ugyanabba a megoldás-orientált, kreatív állapotba kerülnek, amelyet az agy az álom-fázisban rendszerint beindít.

A coach az ügyféllel közösen feldolgozza az öt zavaró tényezőket az úgynevezett O - gyűrű teszt segítségével, amely egy speciális, kineziológiai izomteszt. Ez a tesztelési eljárás azt is megmutatja, hogy az ügyfélnek milyen testreszabott erőforrásai alkalmasak problémái semlegesítésére. A gyengeség-reakció azt jelenti, hogy az erőforrások nem elegendőek, az erő-reakció pedig azt, hogy az ügyfél az adott szereplési faktort képes a szó szoros értelmében legyűrni. Az O - gyűrű teszt hatékonyságát számos tanulmány bizonyítja, ezért nagyon megbízható eljárásnak számít. A „wingwave sorozatok” már egy percen belül képesek az érzelmek kedvező megváltoztatására.

A wingwave - módszertan segítségével eltűnhet a lámpaláz, a vizsgadrukk, a félelem, az idegesség, számos gátló tényező. A kezeltek nyilatkozatai szerint a kétségek egyértelműen csökkennek, a magabiztosság pedig ezzel párhuzamosan nő.


Az eljárás lehetővé teszi a gyors és egyidejűleg tartós, pozitív hatások elérését, amelyet maga a wingwave módszertan elnevezése is tükröz: egy pillangó szárnycsapása kis energia-befektetéssel képes komoly hatást elérni. A fontos csupán az, hogy a szárnycsapás a megfelelő pillanatban és a megfelelő helyen történjen ahhoz, hogy „agyhullámokat”, vagyis „szellemi hullámokat” váltson ki, amelyek átlendítik az ügyfelet a beállt blokádokon, illetve megnövekedett kreativitást és jó közérzetet eredményezzen.

A világ közel 3000 trénere közül Magyarországon 44 fő szerzett coach oklevelet.

Tanfolyamvezetői engedéllyel rendelkezik: 
Liptai Beáta, info@wingwavecoaching.hu www.wingwavecoaching.hu
Dr. Pusztai Erzsébet, www.orvoscoaching.hu

További információ: Cora Besser-Siegmund és Harry Siegmund Wingwave coaching könyve, CD melléklettel. (Készségfejlesztés és stressz kezelés szelíd ráhatással). Z-Press Kiadó Kft.

Kiss Erzsébet wingawave couch  kerzsi447@gmail.comNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése